Web Design Tutorial

Citeste si progreseaza

Ce este page rankul?

Ce este PageRankul?
PageRankul este o metoda patentata de atribuire a unei valori numerice fiecarui element dintr-un set de documente cu hyperlinkuri, cum ar fi World Wide Web, cu scopul de a “masura” importanta acestuia in cadrul setului. Prin aceasta metoda Google stabileste “popularitatea” unei pagini web.

Un hyperlink catre o pagina web este considerat un vot de suport. Astfel, PageRankul unei pagini este definit recursiv si depinde de numarul si de PageRankul paginilor care au legaturi catre ea. O pagina care are legaturi in mai multe pagini cu PageRank mai mare primeste, la randul ei, un PageRank mare. Pagina nu are suport in cazul in care nu exista legaturi catre ea.

Siturile importante, de o calitate ridicata, primesc un PageRank mai mare, pe care Google le memoreaza de fiecare data cand se efectueaza o cautare. Desigur, paginile importante nu inseamna nimic pentru un utilizator daca nu se potrivesc cerintelor cautarii. Astfel, Google combina PageRankul cu tehnici sofisticate de cautare in text pentru a gasi paginile care sunt totodata si importante si relevante cautarii. Google merge mai departe decat numarul de aparitii ale unui termen pe o pagina si examineaza toate aspectele continutului paginii (si continutul paginilor care au legaturi catre ea) pentru a determina daca este o potrivire buna cautarii.

Cum se calculeaza PageRankul?
Teoria este in felul urmator: daca un site A are link catre un alt site B inseamna ca situl A afirma despre situl B ca acesta este important, rezulta ca situl B trebuie sa fie mai bine cotat in clasamente si, implicit, sa aiba un PageRank mai mare. Cu cit exista mai multe linkuri de calitate ridicata catre un site, cu atit PageRankul va fi mai mare si clasarea in clasament mai buna.

PageRankul este numai un factor, din peste 100 de alti factori, folositi la calcularea rangului unei pagini in rezultatele unei cautari.

De ce este important Page Rank-ul
In motorul de cautare Google, apare mai in fata un site cu un Page Rank mai mare decat altul care este optimizat mai bine. Daca, spre exemplu, un site este foarte bine optimizat, dar are Page Rank-ul mic el nu va fi in top in Google; si nici invers, daca are PR-ul mare si nu este optimizat deloc.

Formula de calcul al Page Rank-ului ar fi:

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ? + PR(Tn)/C(Tn))

In care:

PR(Tn) – orice pagina are o notiune a propriei importante/relevante. Aceasta este ?PR(T1)? pentru prima pagina continuand pana la ?PR(Tn)? pentru ultima pagina.
C(Tn) – Fiecare pagina imparte propriul vot catre toate link-urile ce ies din aceasta pagina. Indicele sau numarul acestor link-uri pentru prima pagina este ?C(T1)? si ?C(Tn)? pentru pagina ?n? in continuare pentru toate paginile.
PR(Tn)/C(Tn) – In cazul in care pagina noastra A detine un link catre ea (backlink) ?n?, impartirea votului paginii A va primi propriul indice ?PR(Tn)/C(Tn)?
d(? – Toate aceste parti de vot sint adunate dar pentru a opri influienta pentru celelalte pagini , acest vot este ?aruncat/ignorat? prin inmultirea cu 0.85 (factorul ?d?)
(1 – d) – Indicele (1 ? d) de la inceput, e pentru probalitatea matematica, astfel incat pentru ?suma tuturor paginilor Page Rank-urile sa fie unul?: se adauga la indicile ?pierdut? de catre d(?.Deasemenea inseamna ca in cazul in care o pagina nu are link-uri catre ea (nu are backlinks) aceasta va primi un procent scazut de PR de 0.15 ( 1 ? 0.85).
Pe scurt Page Rank-ul ar putea fi calculat ca fiind, 0.85 inmultit cu Page Rank-ul paginii respective si impartit la numarul de link-uri de pe pagina.

Sursa: http://scripturi.3xforum.ro

Advertisements

May 2, 2008 - Posted by | internet, SEO | , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: